Dirigent

Cora Dellebeke (15-06-1967)


Musicus
Slagwerk, piano, euphonium
Docent
Dirigent/bestuurder

Cora Dellebeke begon haar muzikale loopbaan in 1975 toen ze lid werd van muziekvereniging ONDA in Nieuw- en Sint Joosland, welke is aangesloten bij de KNFM en trots uitkomt in de eerste divisie.

Ze volgde slagwerklessen aan de Zeeuwse Muziekschool bij Jan Anthonisse en behaalde de diploma’s A en C.
Van 1984 tot 1990 volgde ze de opleiding klassiek slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde bij Wim Vos, Luuk Nagtegaal en Henk van de Berg. Ze bekroonde de studie met de diploma’s uitvoerend en docerend musicus.

Van 1984 tot 1993 volgde ze pianolessen bij Rien Balkenende en van 1998 tot 2010 speelde ze euphonium en kreeg lessen van René Passenier.

In het cursusjaar 1994-1995 leerde Cora dirigeertechniek van de heer J. van der Sijde van de Bond van Orkestdirigenten.
Vanaf 2010 volgt ze directielessen bij Anno Appelo, die tevens haar mentor/coach is.
Verschillende jaren (2012, 2013 en 2016) heeft ze deelgenomen aan masterclasses directie met Orkest Zuid o.l.v. Jos van de Braak.
In januari 2015 volgde ze een masterclass directie lichte muziek bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine o.l.v. majoor Peter Kleine Schaars en Joan Reinders.

Slagwerk
Sinds 1986 is Cora lid van het Zeeuws Orkest en bespeelt daar de pauken. Ook speelt ze mee in het Zeeuws kamerorkest TY.

Cora is ook voorzitter van de Artistieke Commissie van het Zeeuws Orkest, die de kwaliteit bewaakt van het orkest en de ensembles. In de commissie wordt samengewerkt met enkele orkestleden, de dirigent en de concertmeester. Als voorzitter is ze tevens lid van het stichtingsbestuur van het Zeeuws Orkest.

Ervaringen
Vier keer nam Cora deel aan het KNFM-Topconcours voor solisten en ensembles, twee keer werd ze kampioen.
Tijdens haar opleiding aan het conservatorium speelde ze met het Rotterdams Philharmonisch Orkest op tournee naar Amerika, Japan en Korea. Dankzij die ervaring bleef ze vaste vervanger op slagwerk en ook speelde ze veelvuldig met het Residentie Orkest en de Slagwerkgroep Den Haag.
Van 2010 tot eind 2012 dirigeerde ze brassband Caecilia uit Vlissingen.
In het najaar van 2019 speelde ze een concertreeks met het Zeeuws Orkest, waarin opgenomen: het concerto voor slagwerk en klein orkest van Darius Milhaud.

Ook treedt Cora als slagwerker sinds 2019 op met haar zoon Stefan Knuijt, eveneens veelzijdig musicus en componist, die tuba speelt in de Marinierskapel en deel uitmaakt van het koperkwintet Pelgrim Brass.

Docent
In de jaren ’90 gaf Cora slagwerklessen bij muziekvereniging EMM – Serooskerke, Nut en Uitspanning – Zonnemaire en Veere’s Genoegen.
Sinds 1991 geeft ze slagwerklessen bij muziekvereniging OKK – Westkapelle, waar ze ook de slagwerkgroep leidt.
Vanaf 2012 verzorgt ze slagwerklessen bij muziekvereniging Crescendo in Dreischor en leidt ze het slagwerkensemble Cresbeat.

Dirigent
Sinds september 2016 dirigeert Cora de brassband van OKK Westkapelle.
Vanaf 2010 is ze dirigent van de fanfare ONDA uit Nieuw- en Sint Joosland en het jeugdkorps van deze vereniging, Jong ONDA.